Twilight og filosofi – indledning

Twilight og filosofi programmet – Læs indledningen her.

Introduktion – De udødes visdom

Sigmund Freud påstod engang at kærligheden og døden markerer de drivende kræfter i alle menneskers eksistens – og ved at vi forelsker os i de udødelige i Twilight, kan vi måske blive enige om, at Freud ikke tager helt fejl. Twilight bøgerne konfronterer kærlighed, døden og så meget mere på sådan en måde at vi opnår en tryg, men fremmed anerkendelse af at de døde er vise, og at de endda nogen gange er vise indenfor hjertets emner, selvom deres hjerter måske aldrig slår.


Det er præcis her Twilights ægte skønhed ligger. Vi bliver alle konfronteret med døden på et tidspunkt i vores liv og vi stræber alle sammen efter, at opleve at elske og blive elsket.
Disse to fakta – den ene ubehagelig og den anden behagelig, er tydelige og optræder mange gange i Twilight bøgerne. Dette gør Twilight historien til god læsning og, at fortællingen ikke blot er om lækre overkroppe og glitrende vampyrer.

Døden er over alt. Den venter på at tage vores sidste gispen efter vejret. Den er en kræft som ingen anden; uundgåelig, uforudsigelig og absolut – for dødelige ihvert fald. Tanken om at døden ikke vil få os, er utrolig tiltalende og giver os alle forhåbninger om, at vi en dag kan flygte fra den – enten ved at være en udødelig vampyr eller ved at finde et “efter-liv”. Enhver form for flugt fra døden længes vi alle efter på et tidspunkt i vores liv og der er ikke mange ting, som motiverer os på samme måde som den længsel.

Alt undtagen kærligheden.
Den eksistentialistiske filosof Alber Camus (1913-1960) påstod, at det eneste rigtige spørsgmål i livet var om man skulle begå selvmord eller ej pga. en meningsløs og absurd verden. Forfatteren Tom Robbins mener, at spørgsmålet kan besvares ved at stille et endnu mere simpelt spørgsmål: Er du i stand til at elske? For kærlighed forslår Robbins, er den eneste ting som gør livet værdigt at leve. Kærlighed tillader os at se og opleve ting, som vi ellers aldrig ville have erfaret. Den former vores opfattelse af verden og gør os i stand til, at åbne op for dybe og meningsfulde oplevelser. Den kan ændre en lille mørk by (Forks) i Washinton til en verdensvidunder.

Twilight – kærlighed, død og filosofi


Twilight sagaen er fyldt med kærlighed og død, såvel som mange andre centrale emner, som hjælper os med at forme vores opfattelse af verden og hvordan den fungerer. Filosofi er til at finde overalt i Twilight, og Isabella Swan og Edward Cullen er spejlreflekser for vores største frygt og håb – for alt hvad der kan gå galt i vores liv og alt hvad der kan gå godt. De er den menneskelige tilstand på skrift, som vi kan reflektere og filosofere over.
Overraskende nok, har vi meget at lære fra de udøde, såvel ting som hvordan de relaterer til de levende; om os selv, vores erfaringer og vores forhold til andre mennesker. Twilight og filosofi programmet vil forsøge at hjælpe os alle med spørgsmål, som vi ofte kan sidde længe og gruble over. Hvad er kærlighedens natur? Er døden noget vi skal frygte? Hvordan skal feminister reagerer på Bella Swan? Er der en moralsk forpligtelse, til at være en vegetar? Hvad definerer en person og hvad betyder det, at være en person? Hvor frie er vi egentlig?

Forks i Washinton er en lille by og desværre kan meninger og hjerner også være små steder. Men filosofi formår, at åbne op for begge ting. Det tillader os at se hvad vi ikke har formået at se før, og det tillader os at udforske spørgsmål, som vi måske aldrig ville have stillet.
Så selvom du er fan af Edward Cullen eller Jacob Black, selvom du tror at Bella er et fjols eller en romantiker, så fortsæt med at læse Twilight og filosofi programmet! Du vil nyde at læse alt fra, hvorfor vi elsker vampyrer til hvorfor Edward Cullen er en anti helt…

Læste du introen til Twilight og filosofi programmet?

Twilight og filosofi programmet – Intro

Kunne du tænke dig at læse Twilight bøgerne?

Twilight/Tusmørke
New Moon/Nymåne
Eclipse/Formørkelse
Breaking Dawn/Daggry
Midnight Sun
The second short life of Bree Tanner/Bree Tanners korte liv efter døden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Twilight og filosofi – indledning

  1. Pingback: Twilight og filosofi - Er Edward Cullen en person? | Twilight Danmark

  2. Pingback: Læs hvorfor Oliver elsker Twilight - Twilight konkurrence | Twilight Danmark

  3. Pingback: Twilight Danmark konkurrence - Vind Twilight bøgerne nu | Twilight Danmark

  4. Pingback: Hvad er der med Edward Cullen? - en Twilight analyse. | Twilight Danmark

  5. Pingback: Derfor er Jacob Black en bedre kæreste end Edward Cullen! | Twilight Danmark

  6. Pingback: Danske kvinder i alderen 25-45 er besatte af Twilight fænomenet | Twilight Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *