Sidste del af Twilight analysen

Twilight analysen

edward-bella

Sådan folkens! Her kommer sidste del af Twilight analysen fra en SSO opgave. Indtil nu har vi haft over 10.000 kliks/hits samlet fordelt over denne analyse, og det er noget af en præstation 🙂 I denne del af analysen vil der blive diskutteret hvorfor det så egentlig er, at Twilight serien er så populær. God fornøjelse.

Har du læst?
Twilight analyse del 1
Twilight analyse del 2
Twilight analyse del 3
Twilight analyse del 4
Twilight analyse del 5 

Hvorfor er Twilight serien så populær?

I det følgende vil jeg diskutere ud fra vampyrlitteraturens historie, hvilken indflydelse vampyren som figur har haft, hvad de tre hoved karakterende, Jacob Black, Bella Swan og Edward Cullen betyder, hvilken rolle Robert Pattinson som personen bag Edward Cullen, har betydet for den enorme popularitet af Twilight fænomenet har i dag. Ud fra bilag 1 ´Twilight, the New Romance Novel and Why It’s so Popular´, vil jeg perspektivere til og vurdere om det er det samme vi nået slutteligt frem til.

Når folk starter med at læse Twilight-serien, bliver de fleste fanget af bogen og har svært ved at lægge den fra sig igen. Tabet af Twilight, da man var nået til sidste side af Breaking Dawn, var for mange et sørgeligt øjeblik. Ens sult efter Bella, Jacob og Edward var langt fra stillet. På grund af den kæmpe popularitet, som sagaen fik, gik der ikke længe før de millioner af fans verden over, kunne glæde sig over en filmatisering af bogen. Men hvorfor bliver man så optaget af serien og de personer bag katarerne fra filmene?

Har du bestil Breaking Dawn DVD’en? Gør det her!

Igennem næsten hele serien ser man verdenen og karakterne igennem Bellas øjne. Den kærlighed Bella og Edward har for hinanden er modstående. Du ønsker at være i Bellas sted, føle den kærlighed der er imellem Edward og Bella. Føle hvordan det er, at havde en der altid vil være der for dig. Når du sover, når du selv ikke er bevidst om det og en der altid vil komme dig til undsætning. Edward er prinsens på den hvide hest, iført en rustning af guddommelig smukhed og evner. Alle har haft et knust hjerte og derfor er det så let at relatere den smert Bella føler, da Edward forlader hende. Men man ved også at Edward kun gør det for at bestykke Bella og ikke fordi han ikke elsker hende. Udover Edward har Bella også Jacob, som jæger ”skyerne” væk gør hende glad og få hende til at føle sig godt tilpas igen, hvis hun har det skidt. Så ikke nok med at Bella har prinsen på den hvide hest, har hun også ”solen” (Jacob). Om du er mand eller kvinde, 15 eller 60 år gammel, vil du blive hevet ind i universet, for der vil altid være noget man selv har drømt om.

De fleste læsere forelsker sig i Edward Cullen igennem bøgerne. Hvilket ikke er underligt da han er noget af det tætteste man kommer på den perfekte kæreste. Folk som føler sig ensomme eller føler mangle på kærlighed, vil have tildens til at søge tilflugt i Twilight universet. Fordi at det netop rummer det, som man ønsker allermest; nemlig at blive elsket så højt, at en anden person ville dø for en, bogstavligt talt. Men også fordi der er ensomhed igennem serien. Alle karakterne føler sig på flere tidpunkter ensomme. Bella føler sig helt alene i verden da Edward forlader hende i New Moon, Edward føler alt er lige gyldigt, da han ved en misforståelse får at vide at Bella er død og vil derfor begå selvmord, Jacob føler ensomhed fordi han ved at Bella altid vil elske Edward højere end ham og at han intet kan gøre for at omvende dette. Dette blev næsten virkeliggjort for fans verden over da Robert Pattinson, trådte ind i rollen som Edward Cullen. Han spillede rollen i sådan en grad, at karakteren Edward blev endnu mere perfekt. De der ikke kendte til Twilight endnu, fik hurtigt kendskab til den og serien blev nu endnu mere populær. Folk kunne alene ud fra filmene forelske sig i universet og ikke mindst kareterne og personerne bag. Igen var det Robert Pattionsin i rollen som Edward Cullen der smeltede flest kvinde hjerter.

På mange måder minder Twilight historien om Romeo og Juliet. På grund af den uendelige høje kærlighed mellem to personer, som er klar til at dø for hinanden. Twilight-serien er blot sat ind i et andet univers, som gør det letter for unge mennesker at forholde sig til i dag.

Har du bestil Breaking Dawn DVD’en? Gør det her!

Vampyren har igennem hele sin litterære historie levet af blod og har været drevet af sin trang og lyst til menneskeblod. Vampyren er senere hen blev gjort mere menneskelig og har udviklet sig til et sandt sex symbol. Dens hypnotiserende øjne, tiltrækkende skønhed og umenneskelige evner, har betaget millioner verden over. Det mystiske og forbudte ved vampyren, har tiltrukket flere og flere fans igennem tiden. Derfor har opfattelsen af en vampyr i høj grad været med til at tiltrække læsere til Twilight universet. Men det at vampyren i Twilight har sit personlige præg af Stephenie Meyer, gør den kun endnu mere interessant. Det at man kan relatere sig så meget til vampyren igennem serien, gør at den bliver mere virkeligheds tro, og man får ikke den fornemmelse af, at det er en opdigtet verden mens man læser.

Bekræftelse af min diskussion

For at bekrafte min undersøgelse af diskussionen, vil jeg perspektiver til det udleverede bilag ´Twilight, the New Romance Novel and Why It’s so Popular´ skrevet af Erin Mikesell. Erin beskriver nemlig at Edward og Bellas kærlighed er den helt store faktorer der har spillet ind i de mange millioner fans hjerter i hele verden. Hun beskriver hvordan læserne oplever historien og at det har en stor betydning, for at få historien så tæt på en selv og undgår, at man får den følelse af at det ikke er virkeligt. Hun nævner også vampyren igennem litteraturen. Hvordan den ofte er beskrevet uden menneskelig træk og følelser. Den er blevet set som et monster, som vil få det til at blive uvirkeligt. Bøgerne omhandler ikke sex og beskidte adjektiver, men omhandler den enorme kærlighed mellem karakterne. Hun nævner også at twilight historien er blevet fortalt før, som i Romeo og Juliet, men at den denne gang er skrevet i et fantasi univers.

Konklusion

Twilight serien der består af de fire bøger Twilight, New Moon, Eclipse og Breaking Dawn har for alvor sat deres præg på nutidens vampyrlitteratur. Eftersom vampyren har eksisteret siden tidernes morgen, så har den også igennem tiden gennemgået en utrolig udvikling. Fra at blive betragtet som en guddommelig skabning på de første hulemalerier 6000 f.Kr. , til at gennemgå en forvandling som et morderisk væsen i starten af 1800 tallet og senere igen til en form for dyrkelse som blandt andet Twilight of True Blood har sørget for, kan man konstatere at vampyren er kommet for at blive.

Der er adskillige faktorer som har medvirket til, at Twilight fænomenet er blevet så populært. Den unikke og dynamiske historie fortælling minder på mange måder om andre kærlighedshistorier som bl.a. Romeo og Juliet, Gatsby og Daisy og Lancelot og Guinevere. Læsere har altid fundet kærlighedslitteraturen spændende, og det krydret sammen med et overnaturligt univers der består af guddommelige smukke væsner, er hvad der har været med til at gøre Twilight historien så unik. Vampyren bliver betragtet som et farligt væsen, som vi ikke burde omgås. Men i virkeligheden drager denne form for ”det forbudte” os alle sammen endnu mere, eftersom vi får lyst til at gøre og handle mod det vi præcis ikke må og kan få. Bella Swan, Jacob Black og Edward Cullen er beskrevet og fortalt på sådan en måde, at mange læsere oplever dem troværdige og derfor får utroligt let at forholde sig til figurerne. At Twilight i 2008 blev filmatiseret har gjort fænomenet endnu mere populært. Det at få sat ansigter på figurerne, og det at endnu flere mennesker får adgang til historien, har gjort Stephenie Meyers overnaturlige fortælling til et af de mest solgte. Valget af skuespillerne har også haft en rolle at spille. Robert Pattinson har været perfekt til rollen på grund af, at han på et personligt plan dyrker og holder af mange af de selvsamme ting som Edward Cullen. De foroven nævnte ingredienser er med til ikke kun at gøre en historie god, men at gøre en historie til et dyrket fænomen. Edward og Bella har fortryllet læsere over hele verden, med mere end bare en overfladisk kærlighedshistorie. Vi husker alle sammen følelsen af vores første forelskelse, og det at vi læser Twilight bekræfter os i hvordan kærlighed netop burde være. Ren og idealistisk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Sidste del af Twilight analysen

  1. Natasja skriver:

    Nice!

  2. becca-rebecca skriver:

    det var en god analyse jeg siger mange tak til århus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.