Undersøgelse – danske single kvinder er besatte af Twilight

danske kvinder
Man skulle tro at Twilight feberen var ved at nå sin vejs ende, men en række interviews viser at danske single kvinder i alderen 25-45 år stadig er besatte af Twilight fænomenet.

Den første Twilight bog skrevet af Stephenie Meyer blev udgivet i 2005, og sidenhen er der blevet skrevet utallige artikler og undersøgelser om hvorfor Twilight fænomenet er blevet så populært.

Se bl.a. disse danske undersøgelser og analyser af Twilight fænomenet:

  • Twilight sætter tænderne i veludannede kvinder
  • Twilight fanger på både film og web
  • Vampyren fra frygt til fascination

I dag 7 år senere skulle man tro, at Twilight feberen er ved at nå sin vejs ende. Men salgstallene fra den seneste film Breaking Dawn Part 1 har været alt andet end kedelige, og med premieren på den sidste Twilight film Breaking Dawn Part 2 ser det ud til at Twilight franchisen kommer til at være den største i 2012.

Her er hvad Twilight filmene indtil videre har tjent i billetsalg:

  1. Twilight – $192,769,854
  2. New Moon – $296,623,634
  3. Eclipse – $300,531,751
  4. Breaking Dawn Part 1 -$281,287,133
  5. Breaking Dawn Part 2 -(premiere i november 2012)

Kilde – Boxoffice

Med andre ord har Twilight feberen genereret mere end 5 milliarder danske kroner!

Ja du læste rigtigt.

Film med premiere i 2012 som Batman – The Dark Night Rises, The Amazing Spiderman og Men in Black III kan godt stille sig i køen bag vampyren Edward Cullen og varulven Jacob Black når Breaking Dawn Part 2 indtager biograferne i november måned 2012.

Der findes millioner og atter millioner af Twilight fans rundt omkring i verden. Se bare på den internationale Facebookside, som huser mere end 20 millioner medlemmer.

Det interessante ved Twilight fænomenet er, at historien fanger kvinder i alle aldre og klasser. Man kan naturligvis ikke komme udenom, at de fleste fans er i aldersgruppen 14-18 år.

En undersøgelse har dog vist at der findes rigtig mange single kvinder i alderen 25-45 år som føler sig besatte af historien om den unge pige Bella Swan og den sofistikerede vampyr Edward Cullen.

Vil du selv gerne blive klogere på Twilight universet? Læse andre grunde til hvorfor Twilight er så populært.

Twilight undersøgelsen – Se hvad vi fandt ud af!

Hvad er årsagen til at Twilight Sagaen stadig er så populær blandt single kvinder?

Twilight Danmark har udført en række interviews blandt single kvinder i aldersgruppen 25-45 år.

Opsummerende kan vi konkludere at der er et fællestræk for målgruppen. Mange af kvinderne bruger Twilight Sagaen til et flygte ind i et fiktivt univers på grund af presset fra medier og de sociale lag.

Som en 45 årig kvinde kan man nemt blive set ned på når man ikke har en mand eller kæreste” udtaler en af informanterne.

Ifølge dem er parforholdet en af de vigtigste ting for deres identitet, og at kvinder i forhold ofte kan have medlidenhed med singlerne.

Er man single kvinde, bliver man også set ned på af kollegaerne eller vennerne. På grund af Hollywoods og mediernes konstante opsætning af det ideelle parforhold, så er disse single middelaldrene kvinder under konstant press fra omgivelserne.

Det får dem til at flygte ind i Edward Cullens og Bella Swans univers, hvor alt er idyllisk og perfekt.

En anden spændende faktor til hvorfor single kvinderne måske forbliver single er, at mænd i dagens Danmark ikke kan leve op til Edward Cullen og Jacob Blacks idealer.

Nogle af nøgleordene som er værd at nævne er manglen på ridderlighed og manerer, som danske mænd åbenbart har en tendens til at mangle. Efter at have læst Twilight bøgerne følte en af informanterne:

“Efter at have læst Twilight har jeg for høje forventninger til mænd og Edward Cullen bærer en stor del af skylden. Danske mænd er alt for metroseksuelle, og tøsede.

Er du en mand som føler dig truffet? Smid en kommentar på siden!

En tredje ting som også får kvinderne til, at kaste sig over Twilight fænomenet er valg af skuespillerne. Robert Pattinson og Taylor Lautner hjælper fansene med at forholde sig endnu lettere til historien, da der bliver sat ansigter på karaktererne.

Kærligheden kan vi selvfølgelig hellere ikke komme udenom. På grund af Stephenie Meyers simple, men alligevel kreative skrivestil føler læserne at de er i Bella Swans sko.

Alt hvad Bella oplever og føler gør læseren også. Disse virkemidler gør at kvinderne har utroligt let ved at finde nærvær i Twilight bøgerne.

Er du en single middelaldrende kvinde, som føler sig presset til at finde det ideelle parforhold? Smid en kommentar på siden!

Forneden er et par uddrag fra interviewene.

Sara Hansen 25 år – Læser psykologi på Århus Universitet

Sara fortæl mig lidt om hvorfor du er en Twilight fan?

Jeg læste alle Twilight bøgerne i 2009, umiddelbart efter at den sidste bog Breaking Dawn netop var udkommet. Det er selvfølgelig lidt svært at forklare hvorfor Twilight har fanget mig, da der er så mange forskellige ting som appellerer.

Hvilke ting appellerer ekstra meget?

Hmm. Vi kan ikke komme uden om af skuespillerne valgt til at spille Edward Cullen og Jacob Black, næsten ikke kunne have været bedre. Jeg ventede med at se filmene til efter at jeg havde læst bøgerne. Så det at få sat ansigter på gjorde vildt meget synes jeg.

Jeg må indrømme, at have læst bøgerne flere gange nu. Men hvad der appellerer mest er uden tvivl den kærlighed man som læser bliver mødt af.

Det er sådan at litteratur som Twilight, og Harry Potter for den sags skyld bliver betragtet som dårlig smag. Nu læser du selv psykologi, bliver du aldrig mødt af fordomme blandt dine venner og med studerende i forhold til at du er en Twilight fan?

Det gør jeg meget! Men det rører mig ikke det mindste. Det er sådan at jeg også kender en del på min egen alder, som også studerer og som er mindst lige så vilde med Twilight Sagaen som jeg. Det interessante ved Twilight er kærligheden, som jeg sagde lige før. Vi har en tendens til at glemme nogle af de mest basale ting i vores liv på grund af fx en hektisk hverdag og lignende. 

Basale ting? Kunne du uddybe det lidt?

For mig at det sådan at de mennesker jeg har omkring mig, er de vigtigste jeg har i mit liv. Så kan man spørge sig selv om hvad forhold som venskab og kærester er gjort af, og det er netop kærlighed. Studerende har en tendens til i dag, at gå op i latterlige ting som reality serier og andre ikke vigtige ting.

Reality serier er et godt eksempel fordi de lærer unge mennesker såvel som ældre, at lyve, drikke og snyde er en helt normal ting. Jeg synes, at det er ærgeligt. Man mister lidt sin personlighed og hopper i en eller anden mainstream bølge som resten af flokken.

Tænk over det lidt. Jeg er af den overbevisning, at vi kun er sat på jorden 1 gang. Du vil kun være her denne ene gang, og når dit liv en dag er slut. Så er det virkelig slut. Vil du så virkelig bruge din tid på ting, som i virkeligheden intet mening har for dig i sidste ende?

Og ting som virkelig giver mening for mig er kærlighed. Men det er jo bare min personlige holdning.

Alle Twilight fans er altid på et team. Hvem er du – Team Edward eller Team Jacob?

Team Edward Cullen hele vejen! Jeg bliver helt varm indeni når jeg nævner hans navn. Jeg er helt sikker på, at han er en af grundene til at så mange drenge og mænd siger at de hader Twilight. De føler sig på en eller anden mærkelig måde truet af en ideal som de mener, at de ikke kan leve op til.

Desværre så er det sådan at danske mænd i dag mangler ridderlighed og manerer. Det er på grund af Twilight bøgerne, at jeg har alt for store forventinger til mænd i dag. Danske mænd er desværre for metroseksuelle og tøsede og Edward Cullen bærer en stor del af skylden. 

Ingen kvinder i verden kræver, at man skal være som Edward Cullen. Men hvorfor ikke forsøge at leve op til nogle af de ting som han selv gør? Det er nogle ganske basale ting som høflighed og gode manerer for sine medmennesker.

Kristina 29 år – Læser på Århus Universitet

Hvordan hænger Twilight og dig sammen?

Jeg læste Twilight bøgerne lige efter at have set den første Twilight film i biografen i 2008 mener jeg. Jeg husker tydeligt at efter jeg var trådt ud af biografen, havde jeg en eller underlig følelse indeni. Det var som om et lys pludseligt var tændt, og jeg vidste lige præcis hvad det var jeg havde gået og søgt efter i så lang tid.

Jeg mener. Jeg ved godt at det lyder underligt, og tosset for de fleste mennesker. Men det at være fuldstændig forgabt over en person. Det at en persons velfærd betyder mere end sin egen. Det er bare så fantastisk. Ting som fester og hvad andre tænker om en, de forsvinder lige pludseligt og man har kun en tanke i hovedet.

Nemlig at være sammen med de personer man elsker. Når man har det på plads, så kan man begynde at fokusere på karriere og fritidsinteresser. Hvis man ikke har baglandet i orden, så vil man hellere ikke kunne yde sit bedste i andre omgivelser.

Kristina kan du fortælle mig lidt om hvad du får ud af at læse Twilight bøgerne?

Jeg kan prøve. Når jeg læser Twilight bøgerne, så drømmer jeg mig lidt væk. Bøgerne minder mig lidt om den første forelskelse man havde som ung. Når alting er nye og spændende, og det er hvad hovedpersonen Bella Swan gennemgår i bogen.

Når det er at studierne eller nogle andre ting i mit liv fylder for mig, så tager jeg en af mine Twilight bøger frem og begynder at læse. Det er som om alting falder på plads, og jeg bliver mindet om de vigtige ting i livet.

Hvilken af Twilight bøgerne er din ynglings?

Det må uden tvivl være Twilight eller Breaking Dawn.

Hvorfor lige de to?

Jamen den første Twilight bog var ligesom BOGEN, som introducerede mig til universet. Det var der jeg første gang lærte karaktererne at kende. Breaking Dawn er også noget helt særligt. Det er afslutningen på en smuk smuk fortælling, som ender lige præcis på den måde jeg selv havde ønsket den skulle have endt hvis jeg kunne bestemme.

Louise 45 år – Folkeskolelærer

Louise, du er 45 år gammel og folkeskolelærer. Kan du ikke fortælle mig lidt omkring hvordan det kan være, at du er blevet bidt af Twilight på trods af at bøgerne og filmene bliver anset som “dårlig smag”

Jeg har været en Twilight fan i rigtig lang tid. Jeg læste den først Twilight bog tilbage i 2006, og købte dem lige så snart de var kommet ud. Men du har helt ret i at Twilight bliver betragtet som værende “dårlig smag” – og det er bøgerne især i mine kredse.

Det er dog ikke kun Twilight bøger som bliver betragtet som “dårlig smag”, men alt hvad der falder indenfor den romantiske genre. Man misforstår nemlig, og tror at Twilight bøgerne er dårlige skrevet på grund af denne opfattelse.

Jeg har det helt modsat. I forhold til andre kærlighedsbøger, så er Twilight bøgerne skrevet på den helt rigtige måde. Simpelt sprog fyldt med følelsesmæssige og visuelle udtryk. Man er nærmest i hovedpersonens sko, og det er hvad man som læser gerne vil være.

Det er ikke nogen hemmelighed, at du er blevet valgt til interviewet fordi du er single. Har din fascination af Twilight personerne noget med det at gøre?

Grunden til at jeg spørger er fordi, at jeg har fået et generelt indtryk af at de piger og kvinder som elsker Twilight og er vilde med personerne i bøgerne, har svært ved at finde en kæreste på grund af at mændene simpelthen ikke kan hamle op med nogle af bøgernes idealer?

Jeg synes at det er ganske sørgeligt, at jeg skal nikke ja til dit spørgsmål.

Når man når min alder så begynder nogle helt andre ting at få betydning. Pludselig siger uddannelse, familie og venner meget om en person, og man bliver nærmest udelukkende bedømt efter det. Hvis man ikke viser overskud og nærmest placerer sig selv øverst i det sociale hierarki så ser folk ned på en.

Og det er her parforholdet kommer ind i billedet. Selvom at alle de ting jeg netop har nævnt kører for en, så betyder de ingenting hvis man ikke har en mand ved sin side.

Et stabilt forhold er meget vigtig for en kvinde i min alder, og det er hvad Twilight har. Edward Cullen og Bellas Swans forhold er så idealistisk, som det overhovedet kan blive.

Medierne har altid meget fokus på de perfekte parforhold i Hollywood og blandt kendisser. Det kan få sådan nogle som mig til, at flygte ind i Twilight universet. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *